SML Zaštita od buke

Uvod

Vrhunska zaštita od buke jedna je od prednosti PREIS® SML-a. Zahvaljujući velikoj masi sustava i gumenom brtvljenju u spojnicama, prijenos zvuka je vrlo ograničen čime sustav jamči tihi odvod.
Tihi odvod osobito pridonosi opuštenosti i udobnosti u našim domovima ili uredima, što nije povoljno samo za zdravlje. Ta svojstva nisu namijenjena samo zgradama visoke klase već su često određena i zakonom. U Njemačkoj su ti zahtjevi propisani normama DIN 4109. 

Ispitivanja

U prosincu 2011. godine Preis grupa je provela ispitivanje zvučne izolacije prema normama DIN 4109 u poznatom njemačkom Fraunhofer Institutu. Prilikom tog ispitivanja korištene su standardne PREIS® SML cijevi i fazonski nastavci – zajedno s PREIS® Rapid spojnicama za spajanja te standardnim obujmicama sa štipaljkama za cijevi s pričvršćivanjem na zid. (Eksperimentalna instalacija i pregled vidi skicu na slici 1).
 

Slika 1

 

Rezultati su pokazali jako nisku emisiju zvuka u bilo kojem slučaju odvoda. Pri kontinuiranom toku vode od 2 litre u sekundi sa standardnom instalacijom (obujmica sa štipaljkama s gumom) sustav emitira samo 25db. Kod 1 litre u sekundi iznosi samo 20db!

Tablica rezultata ispitivanja:

Donji red prikazuje razinu zvuka u slučaju da cijev nije pričvršćena na zid. Ovaj test je sproveden kako bi se izolirao zvuk u zraku od vibracijskog zvuka (zvuka u strukturi).
Ispitivanja također pokazuju da odvodni sustav od lijevanog željeza sa samim spojnicama u bilo kojoj konfiguraciji emitira vrlo nisku razinu zvuka. Ključni pokazatelj zvučne izolacije leži u obujmicama za cijevi (zidna i stropna probijanja), koje su povezane sa cijevi i zidom.

Ako se provedu dodatna mjerenja, na primjer korištenje elementa za uklanjanje vibracije, razine se mogu smanjiti i znatno više (vidi tabelu gore). Čak i do razine nečujne ljudskom uhu.

Zaključak

Težili smo stvoriti stvarne uvjete odvodnje kako bi pokazali da se ti izračuni mogu primijeniti ne samo u laboratorijskim uvjetima već i u svakodnevnim instalacijskim uvjetima na mjestu ugradnje. 
PREIS® SML je dokazao da bi korištenje standardnih proizvoda bio idealan izbor za tihu odvodnju i bez potrebe podizimanja dodatnih skupih mjera.
Ukoliko trebate dodatnu pomoć u planiranju zvučne izolacije, kontaktirajte naše prodajno osoblje.