Protihrupna zaščita

Uvod

Izjemna protihrupna zaščita je ena ključnih prednosti PREIS® SML. Zaradi velike mase sistema in blažilnega gumijastega tesnila v spojih je prenos zvoka zelo omejen, zato sistem zagotavlja tih odtok.

Tih odtok veliko pripomore k sproščenemu in udobnemu vzdušju v našem domu ali pisarni, kar ugodno vpliva na zdravje. Takšne lastnosti se ne pričakujejo le v stavbah vrhunskega razreda, ampak jih pogosto zahteva tudi zakonodaja. V Nemčiji te zahteve določa DIN 4109.

Preizkusi

Decembra 2011 je skupina PREIS opravila preizkus protihrupne izolacije za DIN 4109 in EN 14366 na priznanem nemškem inštitutu Fraunhofer Institut.
Pri tem preizkusu so bile uporabljene standardne PREIS® SML cevi in priključki, pa tudi PREIS® Rapid spojke za povezave in standardne cevne spojke za zidno pritrjevanje (Za pripravo poskusa in potek glej sliko 1).

Rezultati so pokazali zelo nizke emisije zvoka v vsaki odtočni situaciji. Pri neprestanem toku vode s hitrostjo 2 litra na sekundo pri standardni napeljavi (cevna spojka z gumo) sistem oddaja le 25 db. Pri 1 litru na sekundo pa le 20 db!

Tabela rezultatov:

Spodnja vrstica kaže stopnjo zvoka, če odtočna cev ni pritrjena na zid. Preizkus je bil izveden za protihrupno izolacijo zvoka v zraku glede na zvok v strukturi.
Preizkus tudi kaže, da litoželezni drenažni sistem s svojimi spojkami v katerikoli konfiguraciji oddaja zelo nizko stopnjo hrupa. Ključna točka protihrupne izolacije so cevne spojke (in v zidnih ter stropnih prebojih), ki povezujejo cev in zid.
Ob dodatnih ukrepih, na primer z uporabo elementa za odpravo vibracij, je mogoče te stopnje še bolj znižati (glej tabelo zgoraj). Znižati se da celo do stopnje, ko za človeško uho ni več slišna.

Zaključek

Naš cilj je bil ustvariti odtočne situacije iz resničnega življenja, da bi dokazali, da ni teh številk mogoče poustvariti le v laboratorijskem okolju, ampak tudi pri vsakodnevni montaži na gradbišču.
PREIS® SML se je izkazal kot idealna izbira za tihe odtoke brez kakšnih dodatnih, dragih ukrepov – le z uporabo standardnih proizvodov.
Če potrebujete še kakšno dodatno pomoč pri načrtovanju zvočne izolacije, se obrnite na naše prodajno osebje.